Istoria si varietatile de rolluri

Rollurile sunt mici rulouri de orez cu peste, invelite in nori, si reprezinta un tip de sushi. Interesant este ca povestea acestui preparat incepe nu in Japonia, ci in China, unde, in Evul Mediu, pestele era pastrat in orez pentru a-l conserva. Pestele proaspat prins era asezat in straturi de orez care fermentau, prevenind alterarea produsului. Acest mod de conservare a ajuns in Japonia abia in secolul al VII-lea. Haideti sa descoperim cum aceasta metoda de pastrare a fructelor de mare a devenit baza unei retete culinare populare.

Originea rollurilor clasice

In China, dupa conservare, orezul era aruncat si se consuma doar pestele. In Japonia, insa, orezul a devenit un aliment de baza pe masa. In secolul al XIV-lea, cineva s-a gandit ca poate fi mancat impreuna cu pestele. Acest fel de mancare a primit denumirea de "nare sushi", care se traduce prin "sushi acru" sau "peste marinat". Orezul fermentat emana otet, oferind preparatului o aciditate caracteristica.

In secolul al XVII-lea, reteta s-a schimbat: orezul a inceput sa fie fiert si condimentat cu otet de orez. Reteta canonica a fost definitivata la inceputul secolului al XVIII-lea, cand bucatarul Yohei Hanaya, in Tokyo, a inceput sa puna peste crud pe orezul cu otet. Orezul fiert era mai lipicios si mai gustos. Astfel, a aparut reteta clasica, care a devenit rapid populara datorita formatului sau convenabil. Nigiri-sushi, care se poate lua usor cu mana, a devenit popular in secolul al XIX-lea si era servit la teatrul Kabuki ca gustare pe durata spectacolelor lungi.

Cand au aparut rollurile?

La rollurile clasice de astazi se numara „Philadelphia”, „California” si „Canada”. Interesant este ca aceste denumiri au origine americana. Desi in America s-au adaugat branza cremoasa si legume, rulourile de orez cu peste si nori au fost inventate initial de japonezi. Rollul traditional japonez este maki: o rola cu o singura umplutura. De asemenea, trebuie mentionat ca nori ca ingredient comestibil a inceput sa fie folosit de chinezi. Deja in secolul al VI-lea, pescarii chinezi infasurau pestele in alge, fapt mentionat in documente istorice. In Japonia, nori a inceput sa fie folosit ca ambalaj pentru sushi.

Povestea americana a rollurilor

La inceputul secolului XX, odata cu emigrarea multor japonezi in America si Europa, sushi a inceput sa capete forma moderna. In primele decenii de dupa razboi, cultura japoneza nu era foarte populara, insa in anii ’70-’80 au inceput sa apara variante adaptate gusturilor europene. Oamenii au inceput sa inlocuiasca pestele crud cu peste usor sarat si sa adauge ingrediente familiare.

Si invelisul negru de nori al rollurilor a suferit o transformare. In 1973, bucatarul Ichiro Mashita a propus rollul inversat, cu orezul la exterior, ceea ce a dus la crearea uromaki. El a fost, de asemenea, primul care a adaugat avocado in roll, apreciind structura acestuia. Asa s-a nascut „California”. O poveste similara se aplica si altor roluri populare. Actorul Robert De Niro a jucat, de asemenea, un rol in popularizarea rollurilor, deschizand cateva restaurante in America la sfarsitul anilor ’80, dupa ce l-a cunoscut pe bucatarul Nobu Matsuhisa.

Daca doriti sa incercati sushi si rolluri japoneze autentice, pregatite dupa retete traditionale, faceti o comanda la oricare dintre restaurantele noastre din Chisinau. Livrarea in oras este gratuita pentru comenzi de peste 600 de lei.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December