Cum sa consumati roll-urile si sushi-urile cu ajutorul betisoarelor?

Betisoarele sunt un atribut esential pentru japonezi, chinezi, nepalezi, vietnamezi si alte popoare din Asia.

 In mod graitor, doar un mic procent de gurmanzi sunt constienti de tehnica cum sa tii corect betisoarele chinezesti in procesul de gustare si consumare a bucatelor. In restaurant, acei vizitatori care nu stiu sa se descurce cu ele cer ospatarilor sa le aduca furculita. Cu toate acestea, majoritatea fanilor bucatariei orientale sunt unanim de parere ca bucatele din categoria rollurisushi ar trebui consumate numai cu betisoare traditionale chinezesti, deoarece aceste ustensile constituie parte integranta a mesei.

Pentru cei care sunt mereu in cautarea a ceva interesant si neobisnuit, carora le place sa caute noi cunostinte, oferim instructiuni pe baza carora puteti invata rapid cum sa utilizati aceste ustensile orientale originale.

Ce spun legendele antice

 O veche pilda rasariteana spune ca primul prototip de betisoare a fost inventat inaintea erei noastre in secolul XXIII-XXII. La acea vreme, puternicul imparat Yu cel Mare, care domnea in China, adesea calatorea prin teritoriul Imperiului aflat sub controlul sau. Una dintre sarcinile pe care domnitorul le-a indeplinit in timpul calatoriilor sale a fost verificarea barajelor si fortificatiilor ridicate de-a lungul perimetrului raurilor. Odata a simtit o dorinta intolerabila de a manca, iar bulionul pregatit de servitorii sai, in care era gatita carnea, era prea fierbinte si era imposibil de mancat. Pentru a rezolva aceasta problema si pentru a nu astepta sa se raceasca bulionul, imparatul Yu cel Mare a rupt o bucata de crenguta si a rupt-o in doua, a luat cu grija o bucata de carne din ceaun si tot ce era fiert in ea.

 Nu se stie cat de adevarata este aceasta pilda antica chineza. Dar putem spune cu incredere ca acest dispozitiv descris nu are o singura mie de ani. Mai mult decat atat, pe parcursul intregii perioade de utilizare, si-a dovedit caracterul practic si versatilitatea (cu betisoarele este posibil si de gatit mancare), precum si faptul ca ocupa un loc aparte in istoria popoarelor Asiei.

Par a fi la fel, dar in acelasi timp sunt diferite.

 Urmatoarea curiozitate istorica - se presupune ca betisoarele chinezesti nu sunt doar din lemn si plastic, ci si din os, din argint si jad, iar acestea din urma au fost folosite exclusiv de imparati sau oficiali de rang inalt. Astazi sunt utilizate pe scara larga de catre locuitorii mai multor tari asiatice, ca parte integranta a culturii nationale.

Astfel japonezii isi invata copiii sa foloseasca betisoarele de la varsta de doar un an. In China comunista se numesc „kuayzi”, care inseamna bambus in chineza. Japonezii ii spun „hasi”. Chinezii nu numai ca au invatat rapid cum sa foloseasca betisoarele, dar le-au si transformat si prin intermediul tehnicilor artistice. Asa ca ustensilele din mainile mesterilor chinezi au inceput sa fie lacuite, suprafata acestora este adesea decorata cu diverse desene. In Japonia, exista mai multe tipuri de „hasi”: pentru a manca mancaruri dulci, pentru o ceremonie de ceai, pentru sarbatorile de Anul Nou.

 La coreeni, betisoarele sunt desemnate prin cuvantul „chokkorak”. Sunt fabricate din otel inoxidabil sau din lemn de diferite specii.

Invatati sa tineti corect betisoarele in mana

 Functionalitatea dispozitivului va depinde de aceasta. Pentru aceasta se recomanda:

1.     Este bine sa relaxati palma si mana in care vor fi amplasate betisoarele. Daca nu invatati aceste elemente de baza, atunci nu veti avea perspective in viitor pentru a poseda abilitatile de utilizare a acestui tacam.

2.     Indreptam degetele mijlociu si aratator si, la randul lor, indoim usor degetele mici si inelar.

3.     Luam primul betisor in mana si il tinem astfel incat partea superioara, care este putin mai subtire, sa fie ferm prinsa cu degetul mare de suprafata palmei. Cealalta parte, subtire, ar trebui sa fie situata pe degetul inelar. Acest betisor va ramane nemiscat; prin urmare, ar trebui sa fie tinut ferm in aceasta pozitie.

4.     Apoi il punem pe al doilea in paralel cu primul, tinandu-l intre index (degetul aratator) si degete mari. Este necesar ca betisorul sa fie situat pe a treia falanga a degetului aratator si in acelasi timp sprijinit de prima falanga a degetului mijlociu.

5.     Ajustam lungimea betisoarelor lovindu-le de farfurie.

6.     Algoritmul suplimentar al actiunilor este pregatirea practica.

Va rugam sa retineti ca acesta nu este singurul algoritm de manuire existent prin care puteti invata cum sa gestionati betisoarele. Fiecare iubitor de bucatarie asiatica isi poate invata sau dezvolta propriul principiu de utilizare al betisoarelor in timp ce mananca.

Bazele etichetei

 Practica arata ca, respectand o forma buna, aratand in acelasi timp un control excelent al betisoarelor, puteti garanta ca va veti mari autoritatea in fata prietenilor, partenerilor si colegilor japonezi. Pentru a face acest lucru, ar trebui sa respectati mai multe reguli:

1.     Nu bateti cu betisoare pe suprafata sau marginea farfuriei. Acesta este un semn de prost gust si un gest indecent.

2.     Nu este recomandat sa mutati betisoarele pe masa sau sa faceti oarecare miscari sau gesturi.

3.     Nu puteti sa mestecati intr-o farfurie sau bol, din care mancati impreuna cu alte persoane. Traditia japoneza spune: luam in gura bucata pe care o atinge batul.

4.     Este categoric inadmisibil sa impungeti mancarea pe betisoare, acesta este un semn rau, deoarece in statele asiatice ei mananca astfel doar la comemorari sau inmormantari.

5.     In intervalul dintre mancare si asteptarea unei noi portii de mancare, betisoarele ar trebui sa stea pe masa si sa nu fie in maini sau in miscare.

6.     Un betisor strans in pumn in Japonia inseamna agresiune.

7.     Nu impungeti betisoare in alimente. Acest gest este permis doar la inmormantari.

8.     A tine tacamul in gura sau a-l linge este, la fel un gest descurajat ca si a-l aseza peste un bol.

9.     Daca nu aveti dorinta sau capacitatea de a folosi betisoarele, atunci cea mai rezonabila actiune ar fi sa le asezati pe marginea mesei cu capetele lor subtiri spre stanga.

10. In procesul de mancare, nu este recomandat sa tineti farfuria foarte aproape de fata, in timp ce impingeti continutul in gura cu betisoarele.

11. Cand se termina de mancat, betisoarele sunt asezate de-a lungul suportului. Este inadmisibil sa plasati betisoarele in fata.

Urmand aceste reguli simple, puteti fi sigur ca, in timp ce vizitati restaurantele din tarile asiatice, nu veti arata ridicol sau ciudat atunci cand degustati mancaruri locale.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December