Curiozitati despre rolluri si sushi
Astazi, exista multe legende despre aceste mancaruri orientale, in ciuda popularitatii imense a bucatelor sushi si rolluri in lume. Practica arata ca cele mai multe dintre mituri sunt in mare parte fictiuni ale povestitorilor. Sa incercam sa ne dam seama care, dintre diferitele afirmatii, este adevarata si care este o minciuna banala.
Legenda Nr. 1. Japonia este tara care a fost inventat sushi.
Toata lumea este sigura ca sushi este un produs din bucataria japoneza. Cu toate acestea, acest lucru este departe de a fi cazul, acest fel de mancare a fost inventat in China in jurul secolului al IV-lea i.Hr. Marinarii chinezi, pentru a pastra prospetimea si potrivirea pestelui pentru o lunga perioada de timp in timpul calatoriilor lungi in mare sau ocean, l-au acoperit cu orez crud. Acest lucru a facut posibila mentinerea acestuia potrivit pentru alimente pentru o lunga perioada de timp. Mai mult, orezul folosit pentru aceasta nu a fost consumat, ci aruncat peste bord. Dupa 600 de ani, marinarii au dat numele acestui mod de depozitare a proviziilor de peste - „sushi”. Dar au mai trecut multi ani si abia in secolul al VIII-lea d.Hr. deja in Japonia, acest fel de mancare a capatat un aspect modern.
Legenda Nr. 2 Sushi se prepara doar cu adaos de peste crud.
Nu este adevarat, cel putin nu in insorita Moldova. Dar daca vizitati Japonia si decideti de a face livrare sushi intr-una din cafenelele din Tara Soarelui Rasare, atunci acestea vor fi, cu multa incredere, din peste crud. Acest lucru se datoreaza faptului ca in aceasta tara si in alte tari asiatice, aprovizionarea restaurantelor cu fructe de mare crude si de inalta calitate este excelent organizata. Se intampla adesea ca dimineata un peste sau alta vietate marina sa inoate in mare, iar la pranz sa fie deja pe tabla de taiat a unui bucatar japonez sau coreean.
Dupa cum am subliniat mai devreme, in statele Uniunii Europene, precum si in Moldova, nu exista posibilitatea de a comanda rapid si a primi cele mai proaspete fructe de mare. Pentru a prelungi perioada de valabilitate, pestele si alte fructe de mare sunt sarate, afumate sau marinate. Mai mult, aceasta din urma metoda de procesare a fructelor de mare elimina riscul de infectie cu paraziti si bacterii patogene.
Legenda Nr. 3 Sushi si roll-urile nu sunt recomandate in timpul dietei.
Este o iluzie. Ele pot fi consumate, deoarece aceste feluri de mancare contin fructe de mare, care sunt bogate in proteine, ceea ce nu este o contraindicatie pentru nicio dieta. Sushi potoleste rapid foamea, in timp ce la 50g de sushi contine doar aproximativ 70 de calorii, ceea ce este destul de putin. Principalul lucru este sa nu mancati in exces.
Legenda Nr. 4 Sushi se consuma doar cu betisoarele.
Cand vine vorba de Japonia, acest lucru este adevarat. Bucataria traditionala japoneza ii obliga pe japonezi sa faca acest lucru. De exemplu, in Rusia sau Ucraina, puteti manca acest aliment utilizand ustensilele obisnuite. Nu puteti taia sushi-ul in parti separate, chiar daca le-ati comandat in Moldova, deoarece fiecare roll sau sushi este o portie unica care se consuma in intregime.
Legenda Nr. 5 Roll-urile si sushi sunt feluri de mancare complet diferite.
Dupa cum se spune intr-una dintre publicatiile noastre, rolluri sunt un tip de sushi. Mai mult, sushi se prepara doar din fructe de mare si orez, iar in role se adauga diverse legume, fructe, carne si chiar bacon!
Fapte interesante si sushi
Astazi, s-au adunat multe istorioare si fapte fascinante despre acest fel de mancare care sunt de interes pentru gurmanzi si admiratorii acestei categorii de bucate asiatice.
1.Se stie ca primele restaurante de pe teritoriu au aparut in Republica Sovietica Federativa Socialista Rusa la mijlocul anilor '80 ai secolului trecut. Cu toate acestea, la ei nu puteau fi prezenti decat reprezentanti ai nomenclaturii de partide a Uniunii Sovietice.
2.Este interesant ca cel mai lung roll nu a fost pregatit in Japonia si China, ci in Ekaterinburg in 2009. Lungimea sa a fost egala cu 2521, 74m.
3. Practic, carnea de ton este folosita la prepararea de sushi.
4. Traditiile japoneze permit doar barbatilor sa gateasca sushi, deoarece sexul frumos are o temperatura corporala mai ridicata, ceea ce, potrivit japonezilor, poate afecta negativ procesul de gatit (branza va deveni inutilizabila mai repede de la mainile fierbinti).
5. Aproximativ 80% din tot tonul capturat in ocean este cheltuit pentru prepararea de sushi.
6. Exista un tip de sushi care include insecte. Acest fel de mancare este foarte popular printre japonezi.
7. In medie, este nevoie de 5 ani de pregatire pentru a deveni un maestru producator de sushi. Mai mult, timp de 2 ani, elevii invata elementele de baza ale gatirii orezului, iar restul de 3 ani stapanesc arta gatirii pestelui.
8. Pana la inceputul secolului al XX-lea, tonul rosu era consumat exclusiv de paturile cu venituri mici ale populatiei tarilor asiatice.
9. Rollurile atat de cunoscute precum „Philadelphia” si „California” au fost inventate in SUA, nu in Japonia.
10. Sushi este unul dintre cele mai bune alimente pentru combaterea depresiei. Ele fac fata acestei sarcini nu mai rau decat ciocolata sau bananele.
11. In Uniunea Europeana, sushi, unde se afla in interior frunza de Nori, este deosebit de popular.
12. In Statele Unite, se obisnuieste sa comanzi portii duble de sushi.
13. Ghimbirul este in mod inerent de culoare galben pal, mai degraba decat roz, care este format cu coloranti alimentari speciali pentru estetica.
14. La restaurantele japoneze, crevetii sunt transportati sub forma de cuburi de gheata congelate. Se crede ca in aceasta configuratie fructele de mare isi pastreaza mai bine gustul si sanatatea.
15. Potrivit japonezilor, un sushi real si de inalta calitate poate fi preparat doar in localuri care sunt situate aproape de coasta oceanului. Datorita acestei convingeri, locuitorii tarii viziteaza rar restaurantele locale construite departe de coasta marii.
Si totusi sunt sushi: utile sau daunatoare?
De multe ori este posibil sa intalniti oameni, mai ales in spatiul post-sovietic, care, inainte de a incerca un fel de mancare japonez ciudat, isi pun intrebarea: ce util si daunator se poate obtine prin degustarea de sushi, amanand adesea procesul primei degustari.
Iata cateva argumente de incredere, testate in timp si dovedite stiintific:
· Nr. 1 Dupa cum stiti, fructele de mare intra in componenta sushi-urilor. Si, prin urmare, sunt extrem de saturate cu vitamine utile, minerale, oligoelemente, iod. Toate aceste componente au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular, a activitatii creierului, a functiei reproductive si erectile la barbati si femei. Exceptie este sushi care a suferit un tratament termic, deoarece temperatura ridicata distruge majoritatea vitaminelor si mineralelor utile;
· Nr. 2 Dupa cum stiti, sushi este mancat cu ghimbir. Contine multi compusi utili, vitamine, uleiuri esentiale care au un efect benefic asupra organelor interne ale unei persoane (in special stimuleaza intestinele prin promovarea pierderii in greutate), intaresc imunitatea si chiar ridica starea de spirit;
· Nr. 3 Principalul ingredient pentru sushi este, desigur, orezul, caruia japonezii, coreenii si chinezii ii acorda o atentie deosebita. Aceasta cultura este lipsita de grasimi, contine multe proteine utile si carbohidrati complecsi (care nu se depun sub forma de exces de greutate pe corp). Prin urmare, putem spune cu incredere ca preparatul nu numai ca nu contine un numar mare de calorii, dar este si extrem de sanatos. Acest lucru este confirmat de faptul ca Japonia are un numar mare de centenari si un mic procent de persoane supraponderale.
Cu toate acestea, chiar si acest fel de mancare ar trebui consumat in limite rezonabile.