Istoria wasabi: ce se cunoaste despre cea mai populara cultura de radacina din lume

Japonia a pastrat multe obiceiuri culturale si istorice care inspira multi oameni din intreaga lume pana in prezent. Roll-urile si sushi sunt cele mai populare preparate japoneze din tarile CSI. Multi fani ai bucatariei orientale nu isi pot imagina sushi fara wasabi si ghimbir si nici macar nu se gandesc de ce sunt servite aceste doua ingrediente.

Wasabi este un atribut necesar al sushi-ului. Condimentele picante sunt preparate dintr-o varietate speciala de plante erbacee japoneze. Este considerat un condiment traditional din bucataria japoneza, are un gust intens si bogat, cu o nota subtila de iutime.

Condimentul a intrat in alimentatia noastra si a fost indragit instantaneu de multi bucatari profesionisti, extinzand astfel gama de preparate din meniul national. Se poate spune ca condimentul a inlocuit cunoscutul „hrean de casa”, dar, in realitate, aceasta este o pasta cu o concentratie mare de ridiche japoneza. Wasabi, oricat de surprinzator ar suna, este un mustar care consta din mai multe ingrediente:

• Ridiche rasa uscata;

• Condimente si arome.

Pentru a pregati sosul, va trebui sa taiati sau sa macinati radacina in firimituri mici si sa asezonati masa rezultata cu lamaie, adaugati condimente dupa gust. Restul se scoate intr-o punga de plastic si se pune la frigider pentru pastrare.

Sub forma zdrobita uscata, wasabi se caracterizeaza printr-o aroma specifica ascutita, care aminteste oarecum de mirosul mustarului. Wasabi ofera preparatelor o aroma iute subtila, completeaza armonios ingredientele principale si adauga o nota de picanterie. Este utilizat pe scara larga sub forma proaspata si uscata, este folosit la prepararea mancarurilor din legume, carne sau peste.

Istoria wasabiului a inceput cu aproape 700 de ani in urma, cand oamenii din Shizuoka au adus radacini de wasabi in dar viitorului imparat. Acestuia i-a placut condimentul dat, iar apoi in scurt timp a dat ordin supusilor sai sa-l raspandeasca in bucataria nationala. Condimentul a castigat popularitate nu numai in aceasta provincie, ci in intreg statul.

Original sau un fals?

Datorita faptului ca wasabi este dificil de cultivat, aceasta cultura de radacina costa bani nebuni in afara Japoniei. Aceasta este o planta destul de capricioasa, care necesita respectarea unei anumite temperaturi si conditii de intretinere. Abaterea de la norme poate ruina intreaga recolta. Aceasta cultura se cultiva in zonele de munte, radacina este considerata matura abia dupa 3-4 ani de la cultivare.

Din pacate, la noi, wasabiul cultivat dupa toate canoanele costa bani enormi. Datorita popularitatii tot mai mari a bucatariei japoneze in intreaga lume, aproape toata lumea poate astazi sa cultive wasabi in propria gradina. Wasabi crescut in conditii de casa are un gust mai putin evidentiat si acidulat, deci este mai putin apreciat, dar radacina in sine nu este inferioara omologului sau japonez in ceea ce priveste continutul de vitamine. In prezent, wasabi nu este considerat un produs exotic, s-a adaptat perfect culturii noastre alimentare.

In afara Japoniei, majoritatea unitatilor de servicii alimentare isi mint clientii servindu-i cu ridiche daikon (o alternativa mai ieftina) compus din condimente, colorant alimentar si hrean. Pentru a oferi daikonului nuanta caracteristica, se adauga colorant, iar pentru o nota pronuntata a gustului iute se adauga mustar. Acest sos este potrivit si pentru multe feluri de mancare din carne si adauga o nota de picanterie diferitelor garnituri, dar totusi difera de versiunea originala si este semnificativ inferioara ca gust si aroma.

Pasta de wasabi din bucataria orientala este prezenta in aproape toate produsele culinare. In tarile europene, este diluat in sos de soia si servit pe masa, dar conform traditiilor din bucataria japoneza, aceasta practica nu este binevenita. Japonezii cred ca in acest fel pasta isi pierde aspectul atractiv si devine o supa. Asiaticii adauga wasabi chiar si in inghetata. In meniul original japonez, condimentul se gaseste intr-un numar destul de suficient de preparate cu orez. Wasabi se serveste cu sushi si roll-uri, din obisnuinta, pentru a pastra vechile traditii. Se adauga in salate, sosuri, preparate din peste si carne. Picant si intepator, wasabi se combina perfect cu alte produse, asa ca cu el se prepara chiar si cremele dulci ale produselor de patiserie.

Proprietati utile si contraindicatii

O conditie prealabila pentru gatirea mancarurilor de peste crud este prospetimea neconditionata, precum si adaugarea de condimente iuti. Daca aceste conditii sunt indeplinite, consecintele negative ale utilizarii sale sunt minimizate. Wasabi actioneaza asupra corpului uman ca un antioxidant, distrugand bacteriile patogene. Normalizeaza digestia si subtiaza sangele, are efect imediat.

Datorita aromei taioase, radacina este buna pentru bolile sinusurilor, curata eficient nazofaringele, facilitand astfel respiratia. In plus, contine substante utile care stimuleaza activitatea celulelor imune (de exemplu, limfocitele), care distrug celulele canceroase. Pentru pacientii hipertensivi, utilizarea unor cantitati mari de wasabi poate provoca pierderea constientei sau cresterea tensiunii arteriale. Se recomanda sa memorati acest aspect si sa va abtineti de la utilizarea acestui condiment iute. Persoanele cu boli ale tractului digestiv li se interzice consumul de mancaruri picante.

Totul despre beneficiile pentru sanatate ale ghimbirului

Ghimbirul marinat este un condiment indispensabil pentru multe retete. Ghimbirul are un efect extrem de benefic asupra sistemului digestiv, intareste memoria, reduce tensiunea arteriala, activeaza sistemul nervos si, de asemenea, compenseaza lipsa de vitamine. Ghimbirul are un gust intepator si o aroma condimentata racoritoare. O felie de ghimbir picant murat curata complet papilele gustative ale preparatului precedent si le pregateste pentru noul gust.

Cate ceva despre sanatate

Este in general acceptat ca ghimbirul si wasabi ajuta la dezvaluirea pe deplin a gustului de sushi si roll-uri. In Asia, pestele si alte fructe de mare nu sunt prelucrate termic, prajite, fierte sau inabusite. Produsele sunt gatite la abur sau servite aproape crude. Ghimbirul si wasabi au proprietati antiseptice puternice, sunt eficiente in dezinfectie, sunt capabile sa inmoaie produsul si sa confere un gust mai accentuat. Retineti ca ghimbirul si wasabi sunt condimente care servesc mai multor scopuri, nu numai pentru un gust mai bogat, ci si pentru beneficiile sale asupra sanatatii.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December