Peste pentru sushi si rolluri: de ce fel de peste avem nevoie?

Sushi este un preparat traditional japonez iubit de milioane de gurmanzi din intreaga lume. In Tara Soarelui Rasare, exista un angajament puternic fata de traditii si stilul de viata sanatos. Bucataria nationala foloseste ingrediente bogate in vitamine si minerale. Combinatia dintre gustul neobisnuit, aspectul atractiv, beneficiile pentru sanatate a predeterminat popularitatea sushi.

Astazi, nimeni nu este surprins cand un sous-chef non-asiatic lucreaza in bucatarie. El inveleste bucati de peste in orez, le umple cu diverse produse si toata lumea stie pe de rost denumirea rollurilor Ar trebui sa ne lamurim o data si pentru totdeauna cum se pregatesc sushi Chisinau in conformitate cu traditiile japoneze. Sunt periculoase de a fi consumate zilnic? Care este cel mai bun peste de folosit? Care este diferenta dintre a face rolluri in restaurantele noastre si cele din Tara Soarelui Rasare? Sa le luam rand pe rand.

Nota istorica.

In secolul al VII-lea d.Hr., in bucataria nationala japoneza a aparut o metoda unica de conservare a pestelui. Aceasta metoda consta in a-l marunti, a-l inveli in orez si sare si a-l aseza sub pietre grele. Fermentarea permitea ca felul de mancare sa fie consumat fara a avea o oarecare frica pentru sanatate timp de un an de la preparare. Datorita conservatorismului japonez, doar un mileniu mai tarziu, in secolul al XVII-lea, metoda de conservare s-a transformat intr-un fel de mancare national. Au inceput sa adauge nu numai peste marinat in orez, ci diverse ingrediente, iar deliciile culinare rezultate au fost numite sushi. In secolul al XIX-lea, acest aliment s-a raspandit pe tot continentul asiatic, iar bucatarii thailandezi nu foloseau peste marinat, ci crud.

In secolul 21, felul de mancare japonez a castigat popularitate in intreaga lume. Reteta a ramas neschimbata timp de un mileniu, dar datorita politicii conservationiste a Tarii Soarelui Rasare, acest fel de mancare s-a raspandit relativ recent. Ca parte a unei digresiuni istorice, este util sa stim: se utiliza atunci pentru prepararea de sushi acelasi fel de peste ca si acum? Da, acelasi. Cele mai raspandite soiuri de peste utilizate pentru prepararea rollurilor sunt:

·        Tipar;

·        ton;

·        somon.

Multi sunt interesati cat de periculos este sa mananci aceste tipuri de peste crud. Expertii spun ca cu moderatie, un astfel de produs nu va provoca probleme cu stomacul si va fi incredibil de benefic pentru organism. Chestia consta in faptul ca pestele crud contine o cantitate imensa de nutrienti care se pierd pe masura ce produsele sunt procesate. Prin urmare, il puteti manca, dar tineti minte, totul este bun cu moderatie.

Insa mai exista si o opinie contrara: consumul de peste crud este periculos. Adeptii acestui punct de vedere sugereaza deschiderea cartii de referinta „Parazitii pestilor de somon”. Cartea descrie in detaliu la ce duce consumul produsului neprocesat, care poate dauna grav sanatatii. Prin urmare, nu va grabiti sa va ospatati cu somon crud, ton sau tipar.

Peste in sushi

Intrebarea ce fel de peste sa puneti in sushi sau rolluri este relevanta din doua motive. In primul rand, multi au invatat deja cum sa gateasca acest preparat japonez acasa. Unii gurmanzi le este frica sa manance sushi cu un anumit tip de peste, din cauza preferintelor gustative sau a reactiilor alergice. In mod traditional, sushi si rollurile japoneze sunt facute exclusiv din somon, ton si tipar.

In mass-media si pe internet este raspandit un mit, conform caruia produsul in cauza in Japonia este mult mai gustos decat in restaurantele din spatiul post-sovietic. Drept argument este considerat faptul ca japonezii cumpara ingrediente proaspete de la piete specializate. Pestii sunt utilizati pentru prepararea de sushi imediat dupa ce sunt prinsi. Fructele de mare, orezul si sosurile vin la noi in stare congelata, pasteurizata, prelucrate la abur. Gustul unor astfel de componente se pierde iremediabil, iar sushi sau rollurile se transforma in „cauciuc”.

Exista si aici un mic adevar. Diferentele de gust in sushi sau rolluri oferite in restaurantele japoneze si autohtone exista, dar acestea sunt minime. Motivul este prelucrarea produselor, nevoia de a le congela sau de a le ambala pentru transportare. In domeniul de catering, ar trebui sa se foloseasca numai peste care este sigur pentru sanatate, prin urmare, helmintii si agentii patogeni sunt indepartati din compozitia lor prin diferite metode. Acest lucru se realizeaza prin expunere termica, care reduce cantitatea de nutrienti. Pentru a evita problemele cu inspectiile sanitare, pestele este marinat sau sarat. Sub rezerva acestor conditii, produsul este permis in retelele de retail si alimentatia publica.

De asemenea, va recomandam sa folositi numai alimente procesate la prepararea de sushi si rolluri. In acest caz, ele nu vor cauza probleme de sanatate. Pestele crud are mai multi nutrienti, dar este plin de un numar mare de pericole. De-a lungul mileniilor de evolutie, corpul uman s-a dezvatat de astfel de alimente, asa ca nu trebuie sa reinventam roata umpland rollurile cu ingrediente crude. Puteti sa fiti siguri ca nu exista diferente serioase de gust intre sushi japonez si cel autohton.

Prepararea de sushi in conditii casnice

Mancarurile traditionale japoneze pot fi preparate si acasa. Pentru a face acest lucru, trebuie sa cumparati componentele necesare si apoi sa urmati un algoritm simplu de actiuni:

1.     fierbeti orezul;

2.     taiati ingredientele (fructe, legume, ierburi etc.);

3.     pregatiti amestecul pentru dressingul orezului, adaugati-l la orez;

4.     intindeti cu grija amestecul pe o foaie de nori, asezati pestele (ingredientele) in mijloc;

5.     rulati strans foaia de nori, evitati golurile in interior, taiati in bucati uniforme.

Fara referire la abilitatea culinara si aderarea la retete, sushi de casa are un gust cu 99% mai rau decat produsul preparat intr-un restaurant de specialitate. Acest lucru se datoreaza ingredientelor de calitate scazuta si lipsei de cunostinte speciale (sous-chefii urmeaza o pregatire indelungata urmate de un examen obligatoriu). Un procent poate fi lasat la cheremul norocului si sansa ca dvs. sa fiti un geniu culinar de neegalat este minima.

Sushi preparate de noi: de ce anume ele?

Pestele rosu, care este vandut in diferite parti ale tarii noastre, difera semnificativ ca gust si textura. Unu: produs este vrac, doi: este suprasarat, trei: este palid la culoare. Un produs de calitate are o nuanta rosu aprins, un miros proaspat de mare, se topeste literalmente in gura. In acest caz, a trecut numarul minim de cicluri de congelare in conformitate cu tehnologia. Odata cu racirea brusca a pestelui, pestele isi pierde gustul si majoritatea nutrientilor. Restaurantul nostru selecteaza doar furnizori de incredere care ofera produse de calitate. Noi, ca nimeni altcineva, stim ce fel de peste este necesar pentru sushi.

Fructele de mare folosite pentru gatit se racesc imediat dupa ce sunt prinse. Sunt dezghetate deja in bucataria noastra, iar sous-chefii cu experienta pregatesc rolluri in conformitate cu reteta si cu numeroasele nuante. Cand comandati sushi de la noi, veti fi multumit de gustul si textura lor uimitoare, aroma inegalabila de peste proaspat. In timpul functionarii sale, restaurantul online a castigat mii de recenzii pozitive, ceea ce indica un nivel ridicat de servicii, o varietate de meniuri si preturi accesibile.

Speram ca informatiile furnizate au fost interesante si utile. Dupa cum se spune, este mai bine sa incercatii o data decat sa auziti de 100 de ori. Comandati livrarea preparatului national japonez chiar acum! Timp de o ora pe masa dvs. vor fi etalate seturi originale, care vor impresiona orice gurmand.

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December