Roll - ce este acest deliciu?
Acest fel de mancare japonez antic, in limba samurailor se numeste makizushi. Se prepara in forma cilindrica si este un tip de sushi. Toate ingredientele folosite, inclusiv orezul, sunt special invelite in frunze de planta Nori. Rollul se prepara astfel: umplutura se pune chiar in centru, la alegerea gurmandului. Apoi se adauga legume sau fructe, precum o felie de castraveti sau avocado. Se formeaza in mod necesar un „strat de orez” special. In exterior, rolla este infasurata intr-o foaie Nori.
Interesant, rollurile va permit sa intruchipati multe fantezii si sa creati solutii culinare originale. Acestea se pot face sub diferite forme, umplute cu peste, legume, carne, incalzite sau servite reci. Pentru a da un gust mai profund si mai sofisticat, anghila sau pestele de mare sunt plasati special pe stratul exterior de orez. Daca sushi este preparat doar manual, atunci roll-urile sunt create folosind un covoras. Toate ingredientele necesare sunt asezate secvential pe suprafata. Si numai pe ultimul loc se afla umplerea rafinata a viitorului roll. Covorasul si continutul sau sunt apoi rulate cu grija pentru a forma un roll lung. Apoi, folosind un cutit ascutit, sunt taiate portiile individuale.
Cititorii vor crede cu siguranta ca aceste manipulari nu sunt atat de complicate incat oricine va gati rapid acest preparat japonez rafinat. Va vom dezamagi putin aici, totusi - bucatarii din Japonia au fost instruiti in arta de a face rolluri de ani de zile inainte de a atinge nivelul de calificare necesar.
O curiozitate interesanta - in Japonia exista convingerea ca nu orice bucatar, chiar si dupa zece ani de munca excelenta, ar fi capabil sa gateasca rolluri sau sushi, acestea ar reprezenta cel mai bun exemplu al priceperii sale.
Este caracteristic faptul ca in aceasta stare, de-a lungul anilor de existenta, au fost create si salvate sute de retete de preparare a sushi si rolluri, fiecare reteta fiind unica. Dupa ce acest fel de mancare a castigat popularitate nu numai in Tara Soarelui Rasare, ci si in Europa, tarile CSI, SUA, au fost create tot mai multe sute de retete de preparare a acestor bucate.
Bucatarii din Europa experimenteaza de mult timp cu sushi si rolluri cu mare interes, adaugand propriile ingrediente la acest fel de mancare. De fapt, ei inventeaza noi feluri de bucate de acest fel cu propriul lor gust original! Acest interes nu face decat sa mareasca popularitatea acestui tip de mancare orientala in intreaga lume.
Prin urmare, cititorului nu ii va fi greu sa ghiceasca ca binecunoscutele roll-uri din California si Philadelphia nu au fost inventate deloc in Japonia. Autorul lor este un rezident al tarilor occidentale. In mod graitor, japonezii insisi nu accepta cu usurinta noi tipuri de sushi, inventate de bucatari entuziasti din alte tari sau pur si simplu de iubitorii de mancare delicioasa. Locuitorii Tarii Soarelui Rasare incearca sa isi mentina traditiile proprii. Dar, in acelasi timp, recunosc ca noile tipuri de aceste feluri de mancare inventate in Europa si America sunt destul de gustoase si au un design interesant.