Sushi? Cum se mananca corect?

Nu este un secret pentru nimeni ca tarile asiatice au coloritul propriu, care se reflecta nu doar prin cultura si traditii. Una dintre cele mai elocvente tari reprezentative este Tara Soarelui Rasare - Japonia, care pana in prezent respecta multe obiceiuri inradacinate istoric.

Bucataria nationala japoneza ocupa un loc special in inimile localnicilor dar si a turistilor. Multe feluri de mancare din aceasta bucatarie au devenit baza pentru preparatele de autor ale marilor bucatari. Una dintre cele mai comune feluri de mancare este sushi japonez. Exista opinia ca sushi-ul moldovenesc are o serie de diferente caracteristice care ii diferentiaza extrem de mult de stramosul japonez. Sunt felurile de mancare atat de diferite intre ele in functie de cultura celor doua tari? Sa atragem atentia asupra acestei intrebari mai detaliat!

Adevaruri istorice

Primul sushi (care a fost numit si „sushi”) a fost complet diferit de cele pe care le putem aprecia in perioada actuala. Atunci prepararea acestui fel de mancare a avut un singur scop - pastrarea pestelui proaspat pentru o perioada mai lunga de timp. Astfel, pestele era mai intai curatat, apoi sarat intr-un butoi timp de cateva luni, apoi spalat bine cu apa si abia apoi uscat.

Pestele era umplut cu o cantitate mare de orez fiert, iar dupa munca facuta, semifabricatul era lasat intr-o apa special pregatita pentru o perioada de aproximativ un an. Japonezii consumau doar o parte din peste, orezul ramanea intact si drept deseu.

Sushi modern

Moldova are si obiceiurile ei in ceea ce priveste bucatele nationale. Sushi este de obicei consumat intr-un mod deosebit: initial, wasabi trebuie diluat in sos de soia, apoi intregul sushi trebuie cufundat in sos inainte de a fi trimis in gura. Ulterior, sunt deseori consumate cu ghimbir.

Daca e sa discutam deschis, consumarea de sushi in acest mod este gresit. Dar cum sa consumam corect sushi?

Urmand sfaturile de la FOODMAFIA, procedura este urmatoarea:

  •          Folositi betisoare de lemn. Ar trebui sa incepeti prin a le separa si a le freca una de alta. Acest lucru se face pentru a evita eventualele aschieri.
  •          Pentru fiecare client sunt puse la dispozitie betisoare de bambus de unica folosinta;
  •          Sushi-ul are dimensiunea optima si este pregatit special, astfel incat sa fie convenabil sa-l mancati fara a-l imparti in parti. Conform obiceiurilor, se mananca intregi;
  •          Conform regulilor de eticheta japoneza, barbatii au voie sa guste sushi cu mainile, in timp ce femeile sunt obligate sa foloseasca betisoare;
  •          Inainte de a incepe consumul, gurmanzii sunt sfatuiti sa manance in prealabil o felie de ghimbir murat. Daca incepeti cu ghimbir, atunci fiecare portie ulterioara de sushi se va simti complet diferita din punct de vedere al gustului fata de cea anterioara;
  • Nu inmuiati orezul in sos de soia: se obisnuieste sa inmuiati doar felia de peste sau alte fructe de mare care sunt incluse in compozitie;
  • Daca preparatului ii lipsesc note de condiment sau picant, puteti adauga o bucata mica de wasabi intr-o farfurioara in miniatura care contine deja sos de soia, amestecand usor pana la omogenizarea totala;
  • Orezul nu trebuie lasat, evitand strict consumul lui. In general, lasarea ramasitelor unei mese pe o farfurie este considerata o maniera proasta, iar daca acest produs este orezul, atunci acesta este un gest extrem de indecent;
  • Daca trebuie sa transmiteti sushi unei alte persoane, atunci nu ar trebui sa o faceti cu betisoare si, in plus, nu ar trebui sa infingeti betisoarele de bambus in bucate. Aceasta are o legatura cu ceremoniile rituale japoneze si, in plus, este si un semn rau.

Cele mai bune sushi chisinau si roll-uri le puteti gasi doar in restaurantul FOODMAFIA. Iubiti sushi? Sa stiti ca ne place sa va bucuram cu bucate japoneze populare pentru fiecare zi!

Duminica Luni Marti Miercuri Joi Vineri Sambata January February March April May June July August September October November December